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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  30/07/2014
Data da última atualização:  25/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALVES, A. A. C.; MANTHEY, L.; ISBELL, T.; ELLIS, D.; JENDEREK, M. M.
Afiliação:  ALFREDO AUGUSTO CUNHA ALVES, CNPMF; LINDA MANTHEY, National Center for Agricultural Utilization Research; TERRY ISBELL, National Center for Agricultural Utilization Research; DAVID ELLIS, International Potato Center; MARIA M. JENDEREK, National Center for Genetic Resources Preservation.
Título:  Diversity in oil content and fatty acid profile in seeds of wild cassava germplasm.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Industrial Crops and Products, n.60, p.310-315, 2014.
ISSN:  0926-6690
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cassava (Manihot esculenta) is the only commercial species of the Manihot genus, cultivated for its starchy tuber roots. However, cassava seeds are known to be rich in oils and fats, there are scant reports on the content and properties of oil from cassava seeds and its wild relatives. Wild Manihot species usually produce a higher number of seeds with a large diversity in shape and weight. Seeds of 106 accessions belonging to 12 species of Manihot from the collection of Embrapa Cassava and Fruits were evaluated for oil content by NMR and fatty acids composition by gas chromatography. The oil content ranged from 17.2% (M. caerulescens) to 30.7% (M. flabellifolia) and the species clustered into eight different groups based on the oil content. Five fatty acids were found in all species with the average content of the fatty acids being: linoleic (C18:2) 61.5%; oleic (C18:1) 20.0%; palmitic (C16:0) 12.3%; stearic (C18:0) 4.5%; and linolenic (C18:3) 1.7%. The content of fatty acids varied significantly between species as well as between accessions within a species. The highest content of linoleic acid was in seeds of M. peruviana, M. pseudoglaziovii, M. cecropiaefolia, M. flabellifolia, M. glaziovii and M. carthaginensis (average of 65%); and the highest level of oleic acid was in M. caerulescens, M. esculenta, M. anomala, M. dichotoma and M. tomentosa (average of 23%). The collection of Embrapa's Manihot germplasm is a valuable source for cassava breeding programs, containing a l... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Diversidade de germoplasma.
Thesagro:  Banco de germoplasma; Mandioca; Recurso genéticO.
Thesaurus Nal:  Cassava; Gas chromatography; Manihot.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF30157 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  09/01/2017
Data da última atualização:  23/02/2017
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SILVA, G. G.; OLIVEIRA, J. B. de; SANTOS, S. de F.; LIMA, M. dos S.; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E.
Afiliação:  Gildeilza Gomes Silva, Instituto Federal do Sertão Pernambucano, Campus Zona Rural, Petrolina, PE, Brazil; Juliane Barreto de Oliveira, Doutoranda em Engenharia Alimentar, Bolsista Capes, Instituto Superior de Agronomia, Tapada da Ajuda, Lisboa, Portugal; Sabrina de Freitas Santos, Department of Technology and Social Sciences (DTCS III), University of Bahia (UNEB), Juazeiro, Bahia, Brazil; Marcos dos Santos Lima, Instituto Federal do Sertão Pernambucano, Campus Petrolina, Petrolina, PE, Brazil; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV / CPATSA.
Título:  Sensory evaluation of grape juices elaborated by different extraction methods in the São Francisco Valley, Brazil.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  IN: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON TROPICAL WINES, 5., 2016, Petrolina. Book of abstracts... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2016.
Páginas:  p. 38.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study was conducted to evaluate the acceptance of grape juice elaborated by classical and artisanal extraction methods. The juices were obtained from a blend of varieties Isabel Precoce (80%) and BRS Violeta (20%). Four extraction techniques were performed: Hot Press (HP) - maceration hot and pectolytic enzyme; Cold Press (CP) - maceration at room temperature and the enzyme; Hot Break (HB) - heating to 80 ° C, with temperature reduction, maceration at 60 ° C and enzyme, and a Steam Extraction (EV) - extraction between 80° and 85° C without enzyme. The juices were evaluated by 120 tasters, not trained.
Palavras-Chave:  Avaliação sensorial; Método de extração artesanal; Suco de uva; Vale do São Francisco.
Thesagro:  Suco; Uva.
Thesaurus NAL:  Grapes.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/156635/1/Aline-5.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA56266 - 1UMTRA - DD
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